Pestra ponudba na slovenskih turističnih kmetijah

Pestra ponudba na slovenskih turističnih kmetijah

07.08.2017

Če si zaželite mirnega in kakovostnega oddiha in v stiku z naravo, se odpravite na naše podeželje, na kmetije. Turističnih kmetij je v Sloveniji po podatkih MKGP (marec 2017) veliko. Izbirate lahko med  446 izletniškimi kmetijami, 395 turističnimi kmetijami z nastanitvijo, 81 vinotoči in 26 osmicami. Na spletni strani Združenja turističnih kmetij Slovenije lahko izbirate med kmetijami iz celotne Slovenije.

S specializirano ponudbo želijo nekatere kmetije zadovoljiti še dodatne želje svojih obiskovalcev. Poznamo več vrst turističnih kmetij:

  • Ekološka turistična kmetija
  • Turistična kmetija s ponudbo za zdravo življenje
  • Družinam z otroki prijazna turistična kmetija
  • Otrokom brez spremstva staršev prijazna turistična kmetija
  • Kolesarjem prijazna turistična kmetija
  • Vinogradniška turistična kmetija
  • Invalidom prijazna turistična kmetija
  • Ljubiteljem konj in jahanja prijazna turistična kmetija

Dobro za vse

Oddih na kmetiji vam omogoči obilico miru, sprostitve, otrokom pa brezskrbno igro v naravi. Približa se vam prijazno podeželje, svež zrak, številne rastlinske in živalske vrste. Na kmetijah se tako mlajši kot starejši spoznajo z delom in postopki reje živali, pridelave in predelave domače hrane. Otroci se lahko pri interakcijah z živalmi naučijo ogromno, saj so hitro dojemljivi za socialne interakcije, učenje sposobnosti komunikacije, potrpežljivosti, telesnega dotika in tudi odgovornosti. Le-ta je izredno pomembna, saj otroci dobijo občutek, da so odgovorni za dobrobit nekega živega bitja in vedo, da njihovo obnašanje lahko vpliva pozitivno oziroma negativno na kvaliteto življenja tega bitja.

Kulinarika in tradicija na podeželju

Ob obisku turističnih kmetij pogosto lahko poizkusite domače izdelke in uživate sveže pripravljene lokalne jedi. Spoznavanje kulinarike vodi tudi v spoznavanje krajevnih, lokalnih in regionalnih kulturnih značilnosti. Seznanite se z različnimi šegami in navadami prebivalcev pa tudi pristopi, s katerimi si kmetje prizadevajo delati v skladu z naravo in okoljem. Nekatere kmetije ponujajo tudi predstavitev starodavnih obrti, kmečkega orodja itd.

Turistične kmetije svojim obiskovalcem ponujajo domačo sveže pripravljeno hrano kot so mleko in mlečni izdelki, mesnine, med, jajca, sadje, zelenjavo, testenine, marmelade, kis, sokove in vina. Ponudijo nam tudi doma pripravljene jedi kot so žlinkrofi, bograč, razne pogače, različne vrste kruha, potico in številne druge tradicionalne slovenske jedi.

Aktivnosti na kmetijah

Počitnice v naravi omogočajo poleg spoznavanja življenja na kmetiji tudi številne športne aktivnosti kot so kolesarjenje, sprehodi, kopanje v rekah in jezerih pa pohode v hribe, ogled bližnjih muzejev, spomenikov in naravnih znamenitosti. Nekatere kmetije v svojo stalno ponudbo vključujejo tudi wellness.

Odnesimo znanje domov

Nekatere kmetije svoje izdelke prodajajo kar na domačem dvorišču. Z nakupom domačih surovin lahko tudi sami pripravimo zdrave obroke na moderen ali pa bolj tradicionalen način.                          

Ajdnek – tipična Zgornje Savinjska jed

Testo:

  • 0,5kg ajdove moke
  • 0,5 l slanega kropa
  • 0,5 kg pšenične moke
  • 4 - 6 dkg kvasa
  • 1 žlica sladkorja ( za kvasni nastavek)
  • mleko po potrebi (1 - 2dcl)

Nadev:

  • 0,5kg zmletih orehov
  • ¼ l medu

Ajdovo moko poparimo in dobro premešamo. Ohlajeni dodamo pšenično moko in vzhajan kvas ter toplo mleko po potrebi. Zgnetemo mehkejše testo in tako pripravljeno testo pustimo vzhajati. Z zajemalko ali žlico testo na tanko nadevamo v pomaščen pekač. Na debelo posujemo z orehi, pokapamo s segretim medom ter pokrijemo z drugo plastjo testa. To ponovimo vsaj trikrat. Na vrhu mora biti testo. Pustimo, da vzhaja in spečemo. V pečici pečemo približno 60 minut pri 190º C (prirejeno po http://www.turisticnekmetije.si/ajdnek).

 

 

 

Galerija

 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP