O nas

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki - vse domačega izvora. Na vrtce in osnovne šole je bilo za zajtrk dostavljenih več kot 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53. 600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32.000 kg jabolk. V projekt je vključenih okoli 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah (160.242 otrok v osnovnih šolah in 84.692 otrok v vrtcih). Projekt je potekal na 1.535 lokacijah, in sicer na 828 osnovnih šolah in 707 vrtcih.

V projekt so se z donacijo živil vključila živilsko predelovalna podjetja, kmetijska podjetja in zadruge, fakulteti, šolski center in kmetijski inštitut, kmetje in čebelarska društva. Živila so dostavili donatorji sami, kjer pa to ni bilo mogoče, se je projektu pridružil tudi trgovski center, ki je poskrbel za distribucijo živil.

Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Čebelarska zveza Slovenije, ki je pet let zapored organizirala vsem dobro poznano dobrodelno izobraževalno akcijo »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v slovenskih vrtcih«, ki je tako v vrtcih, kot tudi šolah izredno pozitivno sprejeta. Akcija je bila namenjena predvsem izobraževanju in osveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

Akcijo so želeli narediti za vseslovensko in vanjo vključiti tudi ostale pridelovalce slovenske hrane. Tako so v letu 2011 pobudo najprej predstavili taktratnemu ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanu Židanu, ki je predlog podprl. K sodelovanju so povabili tudi takratno Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico živilskih in kmetijskih podjetij, Gospodarsko interesno združenje mlekarstva in Inštitut RS za varovanje zdravja. Vlada Republike Slovenije se je seznanila z namenom, cilji in izhodišči izvedbe projekta na 145. redni seji 28. 7. 2011.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so prav tako v letu 2012 pristopili k projektu skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarskim interesnim združenjem mlekarstva, Inštitutom Republike Slovenije za varovanje zdravja in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z emabalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Prepričani smo, da bo projekt pustil dolgotrajne sledi – da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja, da se bo v šolah in vrtcih več govorilo o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Pri projektu sodelujejo naslednje institucije:

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
  • Ministrstvo za zdravje
  • Ministrstvo za kulturo
  • Čebelarska zveza Slovenije
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
  • Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Zavod Republike Slovenije za šolstvo
  • Zveza sadjarskih društev Slovenije
  • Zadružna zveza Slovenije
  • Obrtno-podjetniška zveza Slovenije
 
 
 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V VRTCU ANICE ČERNEJEVE CELJE

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V VRTCU ANICE ČERNEJEVE CELJE

18.12.2012

V Vrtcu Anice Černejeve Celje smo se z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju v projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je potekal 16.11.2012 v vrtcih in šolah po Sloveniji. S projektom želimo ozaveščati otroke, starše in strokovne delavce, o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, spodbujati uživanje hrane lokalnih pridelovalcev, kajti zdrava in pravilna prehrana je predpogoj za boljše počutje, ohranjanje zdravja in s tem zdravega načina življenja.

V ta namen smo otrokom in zaposlenim za zajtrk ponudili med, kruh, mleko in jabolka slovenskega izvora oz. lokalnih ponudnikov. Ta dan je bil razglašen za »Dan slovenske hrane«.

V enotah vrtca so nas obiskali čebelarji in nam predstavili čebelarjenje, uporabnost čebeljih pridelkov, ter skrb za ohranjanje narave. Otroci so čebelarjem z zanimanjem prisluhnili, oblekli čebelarska oblačila, spoznali čebelarske pripomočke in jih razveselili s pesmijo.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem Čebelarskemu društvu Henrik Peternel in Čebelarstvu Lešek, ki so nam z zanimivo predstavitvijo obogatili dejavnosti v vrtcu.

V tednu od 12.11. – 16.11.2012, smo imeli v vrtcu Teden slovenskih jedi in v naš jedilnik vključili slovenske narodne jedi. Dejavnosti smo popestrili z okušanjem medu, s peko kruha, s kuhanjem čajev, z ustvarjalnimi delavnicami na temo čebelarstva in zdrave prehrane, posejali smo zelišča, z obiskom pa nas je razveselila čarovnica Lenčka, ki nam je predstavila različna zelišča.

 

Galerija

 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP