O nas

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki - vse domačega izvora. Na vrtce in osnovne šole je bilo za zajtrk dostavljenih več kot 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53. 600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32.000 kg jabolk. V projekt je vključenih okoli 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah (160.242 otrok v osnovnih šolah in 84.692 otrok v vrtcih). Projekt je potekal na 1.535 lokacijah, in sicer na 828 osnovnih šolah in 707 vrtcih.

V projekt so se z donacijo živil vključila živilsko predelovalna podjetja, kmetijska podjetja in zadruge, fakulteti, šolski center in kmetijski inštitut, kmetje in čebelarska društva. Živila so dostavili donatorji sami, kjer pa to ni bilo mogoče, se je projektu pridružil tudi trgovski center, ki je poskrbel za distribucijo živil.

Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Čebelarska zveza Slovenije, ki je pet let zapored organizirala vsem dobro poznano dobrodelno izobraževalno akcijo »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v slovenskih vrtcih«, ki je tako v vrtcih, kot tudi šolah izredno pozitivno sprejeta. Akcija je bila namenjena predvsem izobraževanju in osveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

Akcijo so želeli narediti za vseslovensko in vanjo vključiti tudi ostale pridelovalce slovenske hrane. Tako so v letu 2011 pobudo najprej predstavili taktratnemu ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanu Židanu, ki je predlog podprl. K sodelovanju so povabili tudi takratno Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico živilskih in kmetijskih podjetij, Gospodarsko interesno združenje mlekarstva in Inštitut RS za varovanje zdravja. Vlada Republike Slovenije se je seznanila z namenom, cilji in izhodišči izvedbe projekta na 145. redni seji 28. 7. 2011.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so prav tako v letu 2012 pristopili k projektu skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarskim interesnim združenjem mlekarstva, Inštitutom Republike Slovenije za varovanje zdravja in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z emabalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Prepričani smo, da bo projekt pustil dolgotrajne sledi – da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja, da se bo v šolah in vrtcih več govorilo o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Pri projektu sodelujejo naslednje institucije:

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
  • Ministrstvo za zdravje
  • Ministrstvo za kulturo
  • Čebelarska zveza Slovenije
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
  • Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Zavod Republike Slovenije za šolstvo
  • Zveza sadjarskih društev Slovenije
  • Zadružna zveza Slovenije
  • Obrtno-podjetniška zveza Slovenije
 
 
 

ZAJTRK NAŠIH BABIC NA OSNOVNI ŠOLI TREBNJE

ZAJTRK NAŠIH BABIC NA OSNOVNI ŠOLI TREBNJE

11.04.2013

Svetovni dan zdravja je vsako leto 7. aprila. Na ta dan je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Namen svetovnega dneva zdravja je opozoriti svetovno javnost na vprašanje iz zdravstvenega varstva.

Letos Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na problematiko zvišanega krvnega tlaka, zato je bilo letošnje geslo “Urejen krvni tlak zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap”.

K zdravemu načinu življenja spada tudi zdrav zajtrk, ki je najpomembnejši dnevni obrok.

Raziskave kažejo, da redno zajtrkuje le slaba polovica mladostnikov.

Učence Osnovne šole Trebnje  smo v soboto, 6. 4. 2013, povabili na zajtrk naših babic in dedkov. Učencem smo ponudili ajdove žgance kislim zeljem ali z mlekom, koruzno polento z mlekom, usukani močnik in  pečeno proseno kašo z jabolki. Odlične ajdove žgance nam je pomagala pripraviti učiteljica Sonja Kolenc, ostale jedi pa so pripravili učenci gospodinjskega krožka. Kar nekaj učencev in še več pa učiteljev je ob tem povedalo, da so to značilne jedi sobotnega zajtrka. Glede na to, da je bila tudi na ta dan sobota, smo jo pričeli na najboljši možen način.

        Marija Kovač in mag. Irena Višček

 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP