O nas

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki - vse domačega izvora. Na vrtce in osnovne šole je bilo za zajtrk dostavljenih več kot 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53. 600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32.000 kg jabolk. V projekt je vključenih okoli 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah (160.242 otrok v osnovnih šolah in 84.692 otrok v vrtcih). Projekt je potekal na 1.535 lokacijah, in sicer na 828 osnovnih šolah in 707 vrtcih.

V projekt so se z donacijo živil vključila živilsko predelovalna podjetja, kmetijska podjetja in zadruge, fakulteti, šolski center in kmetijski inštitut, kmetje in čebelarska društva. Živila so dostavili donatorji sami, kjer pa to ni bilo mogoče, se je projektu pridružil tudi trgovski center, ki je poskrbel za distribucijo živil.

Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Čebelarska zveza Slovenije, ki je pet let zapored organizirala vsem dobro poznano dobrodelno izobraževalno akcijo »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v slovenskih vrtcih«, ki je tako v vrtcih, kot tudi šolah izredno pozitivno sprejeta. Akcija je bila namenjena predvsem izobraževanju in osveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

Akcijo so želeli narediti za vseslovensko in vanjo vključiti tudi ostale pridelovalce slovenske hrane. Tako so v letu 2011 pobudo najprej predstavili taktratnemu ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanu Židanu, ki je predlog podprl. K sodelovanju so povabili tudi takratno Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico živilskih in kmetijskih podjetij, Gospodarsko interesno združenje mlekarstva in Inštitut RS za varovanje zdravja. Vlada Republike Slovenije se je seznanila z namenom, cilji in izhodišči izvedbe projekta na 145. redni seji 28. 7. 2011.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so prav tako v letu 2012 pristopili k projektu skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarskim interesnim združenjem mlekarstva, Inštitutom Republike Slovenije za varovanje zdravja in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z emabalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Prepričani smo, da bo projekt pustil dolgotrajne sledi – da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja, da se bo v šolah in vrtcih več govorilo o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Pri projektu sodelujejo naslednje institucije:

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
 • Ministrstvo za zdravje
 • Ministrstvo za kulturo
 • Ministrstvo za okolje in prostor
 • Čebelarska zveza Slovenije
 • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
 • Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij
 • Nacionalni inštitut za javno zdravje
 • Zavod Republike Slovenije za šolstvo
 • Zveza sadjarskih društev Slovenije
 • Zadružna zveza Slovenije
 • Obrtno-podjetniška zveza Slovenije
 
 
 

Utrinki

 
Razvrsti po:
 
 • 12.09.2014

  V sklopu projekta »V istem čolnu-Mladi čuvarji izročila«, Norveškega finančnega mehanizma, ki ga izvaja Zavod Panj so minulo nedeljo v Dolenji vasi gostovali Belokranjci. Javni zavod Krajinski park je kot organizator skupine mentorjev prevzel nalogo izvedbe delavnice PREDELAVA LANU v Hiši izročila Ljobe Jenče.
  Več
   
 • 11.04.2013

  Svetovni dan zdravja je vsako leto 7. aprila. Na ta dan je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Namen svetovnega dneva zdravja je opozoriti svetovno javnost na vprašanje iz zdravstvenega varstva. Letos Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na problematiko zvišanega krvnega tlaka, zato je bilo letošnje geslo “Urejen krvni tlak zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap”.
  Več
   
 • 21.12.2012

  Tudi mi se želimo pohvaliti, da smo okusili slovenski tradicionalni zajtrk.. Tretji teden v novembru smo se Murni pripravljali na Tradicionalni slovenski zajtrk. Od doma smo prinesli zanimivosti o čebelah in medu. Spoznali smo panj, zaščitno čebelarsko obleko, panjske končnice, kako čebela nabira med, kam ga shrani, kako med pride do nas, različne vrste medu, propolis...
  Več
   
 • 21.12.2012

  Po jutru se dan pozna. Le kdo ne pozna tega pregovora? Na naši šoli smo 16.novembra obeležili Dan slovenske hrane s TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM, s črnim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom. V okviru zajtrka, ki je potekal v času malice, smo posvetili pozornost tudi bontonu in obnašanju med uživanjem obroka. Tudi sicer imamo na našem jedilniku večkrat za malico omenjene dobrote, a danes smo želeli, da bi se ponovno in osveščeno zavedali pomena lokalno pridelane hrane, pomembnosti zdravih in pravilnih prehranjevalnih navad, pomembnosti gibanja. Ogledali smo si nabor devetih jedilnikov zajtrka, ki se tradicionalno uporabljajo v slov.prostoru in dobili kar nekaj idej za popestritev malice.
  Več
   
 • 20.12.2012

  Tega dne smo za zajtrk jedli tradicionalno slovensko hrano. Najmlajšim otrokom je bil postrežen kruh, skuta z medom, kakav in jabolko; malo starejšim pa kruh, čajno maslo, med, kakav in jabolko.
  Več
   
 • 18.12.2012

  Na naši šoli smo že drugo leto zapored ponudili učencem tradicionalni slovenski zajtrk. Mladim smo želeli privzgojiti pravilen in spoštljiv odnos do zdrave domače hrane, lokalnim kmetom pa omogočili prodajo svojih proizvodov. Projekt smo si zamislili celostno.
  Več
   
 • 18.12.2012

  V Vrtcu Vodmat so dan slovenske hrane praznovali s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, obiskom čebelarja, risanjem čebelnjakov in labirintom, kjer so čebeli pokazali pot do panja.
  Več
   
 • 18.12.2012

  V Vrtcu Anice Černejeve Celje smo se z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju v projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je potekal 16.11.2012 v vrtcih in šolah po Sloveniji. S projektom želimo ozaveščati otroke, starše in strokovne delavce, o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, spodbujati uživanje hrane lokalnih pridelovalcev, kajti zdrava in pravilna prehrana je predpogoj za boljše počutje, ohranjanje zdravja in s tem zdravega načina življenja.
  Več
   
 • 12.12.2012

  Na Biotehniški šoli v Novi Gorici so obeležili dan slovenske hrane. Predstavili so slovenska zaščitena živila – našo srebrnino.
  Več
   
 • 12.12.2012

  V petek, 16. novembra 2012 smo se tudi na šoli Grm – center biotehnike in turizma pridružili obeležitvi dneva slovenske hrane in ozaveščanju dijakov o pomenu hrane, ki ima znano poreklo in za seboj čim manj prevoženih kilometrov. Ponudba je bila pestra in okusi naravni.
  Več
   
 • 10.12.2012

  Živila ob dnevu slovenske hrane so VDC POLŽ prispevali: Sadjarska kmetija Kocbek, Čebelarstvo Hauzer, Kmetija Rojko, Kmetija Merčnik in Kmetija Kekec. Harmonikar Robi Majer in folklorna skupina varovancev je poskrbela za prijetno vzdušje. Slovenska pesem je dogodku pridala poseben pečat.
  Več
   
 • 05.12.2012

  Ta dan je občinska uprava in župan, skupaj z zaposlenimi v vrtcu in otroci od 7.00 ure do predvidoma 11.00 ure pripravljala zajtrk z živili domačega porekla in se udeležili zajtrka v vrtcu Apače ter tako pokazala, da je tudi občini pomembno, da se spodbuja lokalno gospodarstvo, na svoji spletni strani so objavili novico o dnevu slovenske hrane in naših odločitvah, dejanjih na ta dan oziroma kaj se bo dogajalo na področju spodbujanja uživanja lokalne hrane.
  Več
   
 • 05.12.2012

  Lepo pogrnjene mize, spletna stran s pomembnimi nasveti...
  Več
   
 • 05.12.2012

  Fotoutrinki TSZ iz vrtca Oš Selnica bo Dravi
  Več
   
 • 05.12.2012

  Uspešno izpeljan projekt Tradicionalni slovenski zajtrk v OŠ Ormož.
  Več
   
 • 05.12.2012

  Iz Vrtca Muta so nam poslali fotografije, ki so nastale v okviru dneva Tradicionalni slovenski zajtrk. V vrtcu jih je obiskal pek Gorazd, ki jim je predstavil postopek priprave testa in peke kruha.
  Več
   
 • 05.12.2012

  Otroci in vzgojiteljice iz vrtca Most na Soči so nam poslali poročilo v pesmici.
  Več
   
 • 05.12.2012

  Na VIZ III. OŠ Rogaška Slatina smo 16.11.2012 imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Najprej smo si ob 8:45 v telovadnici ogledali filmček Kranjska sivka, nato pa nas je obiskal čebelar, g. Branko Padjan in predstavil zdravilno moč medu. Po predstavitvi smo skupaj zajtrkovali črni kruh, maslo, med, mleko in jabolko.
  Več
   
 • 05.12.2012

  Nekaj utrinkov iz dogajanja na Dan slovenske hrane-Tradicionalni slovenski zajtrk. Na fotografijah so učenci OŠ Ivana Cankarja pri samem zajtrku in izdelki POŠ Cven.
  Več
   
 • 05.12.2012

  Na OŠ BRATOV POLANČIČEV MARIBOR so dan slovenske hrane lepo praznovali. Posredovali so nam nekaj fotografij.
  Več
   
 • 05.12.2012

  ™Izjave učencev:

  Hrana je zdrava. (Tim Cergol, 3. b)

  ™Zdrava hrana je najboljša hrana. (Ana Vučković, 3. b)

  ™Sadje in zdravje sta dobra za naše zdravje. (Ajda Varl, 3. b)

  ™Hrana je del življenja. (Matija Ciglar, 3. b)

  Več
   
 • 23.11.2012

  ˝Če si lahko otroci nadenejo zaščitno obleko, poduhajo čebelji vosek, medtem ko oblikujejo svečko, ter imajo možnost skozi steklo celo v živo videti vrvež čebelic, pot do navdušenih čebelarskih krožkarjev ni več dolga.˝
  Več
   
 • 22.11.2012

  Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave in v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.
  Več
   
 • 22.11.2012

  Tudi to šolsko leto se je naša šola pridružila projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga je preteklo šolsko leto s pomočjo donatorskih sredstev lokalnih kmetov in čebelarjev pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvom za šolstvo in šport in Ministrstvom za zdravje.
  Več
   
 • 22.11.2012

  Ob letošnjem dnevu slovenske hrane, 16. novembra, je na vzgojno-izobraževalnih zavodih tudi v sevniški občini potekal »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Gre za projekt ozaveščanja o prednostih živil slovenskega izvora, zdravem prehranjevanju, lokalni samooskrbi in pomenu kmetijstva. Projekt je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje skupaj z drugimi institucijami in partnerji z namenom izpostavitve pomena hrane iz bližine in zdravega načina prehranjevanja med najmlajšo populacijo, vzgojitelji, starši in drugo javnostjo.
  Več
   
 • 21.11.2012

  Vlada RS Slovenije je vsak tretji petek v novembru razglasila za DAN SLOVENSKE HRANE. Letos je bil to 16. november. Ministrstvo za kmetijstvo na ta dan izvaja tudi vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
  Več
   
 • 21.11.2012

  V enotah Vrtca Šentjur so tudi letos pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Vseslovenska akcija z namenom podpore zdravemu prehranjevanju in domačim pridelovalcem ter osveščanju otrok se je v teh letih dobro prijela. Tako so lani denimo otroci v enotah šentjurskih vrtcev spoznavali čebele, čebelarstvo in poskušali med domačih čebelarjev, letos so se posamezne enote vrtca odločile za različne pristope.
  Več
   
 • 21.11.2012

  Tretji petek v novembru smo na šoli in v vrtcu našim otrokom ponudili t. i. tradicionalni slovenski zajtrk. Tako smo se pridružili vsem šolam in vrtcem v Sloveniji in podprli dan slovenske hrane, ki ga je 11. 10. 2012 razglasila Vlada Republike Slovenije. Malicali smo črn kruh, med, maslo, mleko in jabolko. Letos je zaradi pozebe, toče in predvsem suše pridelek medu, sadja, krme in žit močno zmanjšan, zato nam dobavitelji živil niso mogli zagotoviti brezplačno tako kot lani. Po navodilih Ministrstva za kmetijstvo in okolje smo TSZ izvedli iz sredstev za šolsko prehrano.
  Več
   
 • 21.11.2012

  Tako, kot vse šole po Sloveniji, je tudi Podružnična šola Dobrnič v petek, 16. 11. 2012, sodelovala pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega poimenovanje je letos vlada RS Slovenije razširila v DAN SLOVENSKE HRANE. Zadnji petek v tretjem tednu novembra smo tako začeli z zajtrkom z živili slovenskega izvora. Ta so bila tako kot preteklo leto črn kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Po končanem obroku nam je gospa Marija Marinček z eko kmetije predstavila in pokazala različne vrste zdravilnih zelišč in dišavnic, nadalje spregovorila o njihovih zdravilnih učinkih in uporabi le teh v domači lekarni.
  Več
   
 • 20.11.2012

  Zdravi prehrani in zdravemu načinu življenja dajemo v našem vrtcu, vrtcu Rogatec, velik poudarek vse leto, saj smo že vrsto let aktivno vključeni v projekta Eko-vrtec in Zdrav vrtec.
  Več
   
 • 20.11.2012

  V domovih za starejše se skriva prava zakladnica dediščine, ki jo v svojih spominih hranijo naši stanovalci. Del teh spominov so tudi tradicionalne slovenske jedi. Zato smo se v Domu starejših Hrastnik z veseljem odzvali na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje, da 16. novembra obeležimo dan slovenske hrane.
  Več
   
 • 20.11.2012

  Martin Krpan je obiskal tudi vrtec in šolo v Košani.
  Več
   
 • 20.11.2012

  V počastitev dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije, je po vseh slovenskih šolah in vrtcih potekal projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Gre za dober projekt ozaveščanja o prednostih živil slovenskega izvora, zdravem prehranjevanju, lokalni samooskrbi in pomenu kmetijstva. Aktivnosti ob tem dnevu je podprla tudi Občina Pivka. Malčki in šolarji so današnji dan začeli z zdravim zajtrkom, domačega porekla in za svoj prvi dnevni obrok prejeli črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko.
  Več
   
 • 20.11.2012

  Učenci 2. A in 2. B OŠ Frana Albrehta Kamnik so takole praznovali:
  Več
   
 • 15.11.2012

  Čebelarska zveza društev v Mariboru v tem tednu obiskuje otroke z maskoto čebele kranjske sivke.
  Več
   
 • Ljubljana, 14. 11. 2012 – Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je skupaj s partnerji (Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport - MIZKŠ, Ministrstvo za zdravje - MZ, Čebelarska zveza Slovenije - ČZS, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij - ZKŽP, Inštitut RS za varovanje zdravja - IVZ, Zavod RS za šolstvo - ZRSŠ) na novinarski konferenci v prostorih KGZS predstavilo letošnji dan slovenske hrane, ki ga je oktobra letos na svoji seji razglasila Vlada RS.
  Več
   
 • Na DAN SLOVENSKE HRANE se je OŠ Martina Krpana Ljubljana prav na poseben način pridružila praznovanju. Izvedli so že TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, sedaj pa je sporočilo tega dne navdihnilo še pesem, ki jo je zložila vodja prehrane in učiteljica biologije Marjetka Hren.
  Več
   
 • Tudi na Občinski upravi Občine Trebnje smo se odzvali vabilu Ministrstva za kmetijstvo in okolje s partnerji in v petek, 16. 11. 2012, pripravili tradicionalni slovenski zajtrk.
  Več
   
 • Izola, 16. november 2012 – Župan Občine Izola mag. Igor Kolenc je bil danes, ob dnevu slovenske hrane na tradicionalnem slovenskem zajtrku v vrtcu Mavrica v Livadah. Otroci so se seznanili s pomenom zajtrka za dober in zdrav začetek dneva, član Obalnega čebelarskega društva pa je otrokom predstavil, kako čebele proizvajajo med.
  Več
   
 • V knjigarni Bestseller prodajajo le tuje knjige. Kljub temu imajo na voljo dve knjigi o slovenski kuhinji in prehrani. Z njima so obeležili dan slovenske hrane. Lepa gesta.
  Več
   
 • V Žirovnici so, v počastitev dneva slovenske hrane, v soboto 17.11. odprli tržnico domačih dobrot. Kmetje so tam ponudili svoje pridelke, kupci pa so imeli možnost, da kupijo nekaj dobrega za obed v svoji družini.
  Več
   
 • Danes je dan slovenske hrane. Ob tej priložnosti vam nudimo do 60% popusta na monografijo Mojstrovine s kranjsko klobaso, najlepšo slovensko knjigo leta 2011 in nosilko mednarodne nagrade Gourmand.
  Več
   
 • Vlada RS je na oktobrski seji razglasila petek 16. novembra za DAN SLOVENSKE HRANE. Lani pričeta akcija s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom v šolah, naj bi tako letos prerasla na višji nivo: začnemo z zajtrkom... in nadaljujemo z obroki sestavljenimi iz pridelkov domačih kmetij in izdelkov domače živalske industrije.
  Več
   
 • Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič se je ob dnevu slovenske hrane udeležil TSZ v OŠ Jurij Dalmatin v Krškem. Minister je zbranim učencem povedal, da v Sloveniji pridelamo dovolj mleka in sadja za domačo potrošnjo in samooskrbo, medtem ko je treba določene količine pšenice, medu in zelenjave, kljub naraščajoči pridelavi, še vedno uvažati.
  Več
   
 • Ljubljana, 16. november 2012 - 16. november je dan slovenske hrane, letos ga zaznamujemo prvič. Tako je nedavno odločila Vlada Republike Slovenije v podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane, z namenom pospešitve ponudbe in povpraševanja po kakovostni in zdravju koristni hrani, pridelani lokalno in na trajnostni način, kar tudi predstavlja cilj slovenske prehranske politike. Ministrstvo za zunanje zadeve se pridružuje iniciativi in si bo preko svojih diplomatsko konzularnih predstavništev še naprej prizadevalo za promocijo slovenske hrane in prehranskih izdelkov slovenske znamke v tujini.
  Več
   
 • Pri zagotavljanju prehrane in protokolarnih storitev poskušamo vsakodnevno zagotavljati hrano slovenskega izvora v okviru veljavnih generalnih pogodb, upoštevaje nabavno politiko Ministrstva za obrambo RS.
  Več
   
 • Zaposleni na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo smo se danes, 16. novembra 2012, v okviru direktoratov, strokovnih služb, sektorjev in oddelkov simbolično pridružili dnevu slovenske hrane in vseslovenskemu projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki smo ga obeležili s kratkim skupnim srečanjem zaposlenih ter obloženo mizo slovenskih dobrot, ki so jo prispevali zaposleni.
  Več
   
 • V zavodih za prestajanje kazni zapora in dislociranih oddelkih so se v okviru danih možnosti potrudili, da so na dan slovenske hrane za zajtrk in preostala dva obroka zaprtim osebam ponudili čim več živil domačih proizvajalcev in tako podprli projekt.
  Več
   
 • Po poročanju Dolenjskega lista, so Tradicionalni slovenski zajtrk izvedli tudi v vrtcu Metlika.
  Več
   
 • Po poročanju Čebelarske zveze Slovenije so se malčki tudi v Črnomlju pridružili vseslovenski akciji Tradicionalni slovenski zajtrk.
  Več
   
 • Tradicionalni Slovenski zajtrk ob Dnevu slovenske hrane je potekal tudi v vrtcu Pedenjped, enota Lipoglav. Vodja enote Mihelca Mojškerc je skupaj z otroci toplo sprejela čebelarja ČD Ljubljana Moste Polje, predsednika društva ter podpredsednika ČZS Marka Alaufa ter člana društva Marka Borka.
  Več
   
 • 16. 11. 2012 so člani čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor, sodelovali v vseslovenski akciji Tradicionalni slovenski zajtrk v katerem smo obiskali osnovno šolo Matije Valjavca Preddvor.
  Več
   
 • Na OŠ Radeče smo bili pri organizaciji Tradicionalnega slovenskega zajtrka prisotni tudi radeški čebelarji. Učiteljice in vzgojiteljice so odlično opravile svoje delo, saj so učence in najmlajše v vrtcu seznanile že nekaj dni pred današnjim zajtrkom z načinom pridelave slovenske hrane.
  Več
   
 • Občina Krško je tudi letos podprla pobudo ministrstva za kmetijstvo in okolje "Tradicionalni slovenski zajtrk", ki nosi veliko sporočilnost in je hkrati prvi korak k večji samooskrbi s hrano. Temu posvečen dan slovenske hrane je v ospredje postavil lokalno pridelana živila, pomen kmetijske dejavnosti in pozitiven vpliv, ki jo ima zajtrk, če z njim začnemo dan. Z osnovnošolci krške občine sta ga ob zajtrku danes začela tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in župan občine Krško mag. Miran Stanko.
  Več
   
 • V vrtcu Stara Cesta smo ta teden namenili spoznavanju zdrave prehrane. V sredo smo obiskali Eko kmetijo Kovačič na Stari Cesti, kjer nas je Danijel Kovačič najprej popeljal po njegovi eko kmetiji, nam pokazal njegov rastlinjak, kaj vse ima posejano v njem, sprehodili smo se po njegovem sadovnjaku ter si ogledali kako izkopati ter pripraviti luknjo za saditev sadnih dreves. Poizkusili smo tudi palačinke, pripravljene iz pirine moke ter pili naraven domač sok.
  Več
   
 • Vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga je Vlada RS razglasila za vsak tretji petek v novembru, se že vsa leta pridružujejo tudi na OŠ in v vrtcu pri Mali Nedelji. Z namenom ozaveščanja otrok o uživanju lokalno pridelane hrane, ki je najbolj varna in zdrava, v projekt vsako leto vključujejo lokalne pridelovalce, sodelujejo pa tudi s Kmetijsko svetovalno službo.
  Več
   
 • Tudi na OŠ Selnica ob Dravi smo v petek dne 16.11.2012 v okviru praznika slovenske hrane na zelo izviren način izvedli tradicionalni medeni zajtrk, tokrat prvič z medom, ki so ga v letu 2012 v šolskem čebelnjaku pridelali marljivi člani ČEBELARSKEGA KROŽKA na OŠ Selnica ob Dravi.
  Več
   
 • Prehrana v vrtcu Stročja vas predstavlja pomemben dejavnik zdravja. Trudimo se, da je pestra, uravnotežena, sveža, sezonska in da je, kolikor je to mogoče, pridelana na naših domačih kmetijah.
  Več
   
 • V petek, 16. 11. 2012, smo vzgojiteljice Enote vrtca pri OŠ Vinica, tako kot v ostalih vrtcih v Sloveniji, pripravile tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci so si postregli s polnozrnatim kruhom, medom in mlekom.
  Več
   
 • V petek, 16. 11. 2012, so se tudi v Osnovni šoli Mokronog, Podružnični šoli Trebelno in Vrtcu Mokronožci priključili vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk.
  Več
   
 • V petek je na naši podružnični šoli na Keblju, potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Imeli smo tudi delavnice. Ob tem je naš učenec zapisal kratki domišljijski spis, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju spodaj.
  Več
   
 
Prikaži strani
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP