Navodila za izvedbo TSZ 2017 in njihov povzetek

7. november 2017

Za vrtce, osnovne šole in zavode za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki so upravičenci za povračilo stroškov za nakup živil za izvedbo zajtrka, objavljamo podrobna navodila in njihov povzetek.

 
 
 

Okrožnica TSZ

4. avgust 2017

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal 17. novembra 2017. Konec šolskega leta je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano slovenskim vrtcem, osnovnim šolam, osnovnim šolam s prilagojenim programom ter zavodom za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami že posredovala Okrožnico o izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) 2017, ki si jo lahko preberete tudi v priponki. Z Okrožnico smo povabili ravnatelje in ravnateljice, da približajo Tradicionalni slovenski zajtrk in ostale dejavnosti otrokom.

 
 
 
 

Izbrana kakovost in tradicionalni slovenski zajtrk

Izbrana kakovost in tradicionalni slovenski zajtrk

S pomočjo uvedbe novih oznak na našem trgu, sedaj lahko Tradicionalni slovenski zajtrk dopolnimo z živili slovenskih živilsko-predelovalnih podjetij, katera nam zagotavljajo visoko kakovost certificiranih proizvodov. Nakup le teh nam zagotavlja oznaka »izbrana kakovost« oz. »izbrana kakovost-Slovenija«, katere namen je povečati prepoznavnost slovenskih izdelkov.

Izdelki z oznako »izbrana kakovost« so že prisotni na policah v maloprodaji. Pa tudi živila s slovenskih kmetij niso prisotna le na kmetijah in tržnicah, ampak jih lahko vsakodnevno kupujemo tudi v lokalnih trgovinah in supermarketih.

Certificirani izdelki  so v celoti predelani v tisti državi, v kateri so tudi pridelani. Ta ukrep potrošnikom zagotavlja trajno svežino ter skrb za okolje s kratkimi potovalnimi razdaljami. Poleg mleka in mlečnih izdelkov z oznako izbrana kakovost, ki so na trg prišla v letu 2016,  se po novem označuje tudi perutninsko in goveje meso, ki ustreza vsem določenim kriterijem.

Za mleko in mlečne izdelke se za oznako »izbrana kakovost« predpisani natančno določeni ukrepi, ki se nanašajo na področja zdravstvenega varstva in dobrobit  živali, kakovosti surovin in okolju prijazno pridelavo. Natančno so predpisani pogoji za mikrobiološko kakovost in celoten postopek predelave. Za tradicionalni slovenski zajtrk lahko tako uporabimo mleko, jogurt in sire, kateri so predelani po tradicionalni slovenski metodi iz surovega mleka. Fermentirani izdelki pa so proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka.

Za meso in mesne izdelke imamo natančno predpisane pogoje reje, predelave, kakovosti in porekla surovin. Predpisani so tudi krmni obroki. Znak nam zagotavlja nadstandardno kakovost proizvodov ter popolno sledljivost.

V prihodnosti bodo z oznako »izbrana kakovost« označena tudi živila drugih skupin, in sicer sadja in zelenjave, poljedelstva, vinogradništva, medu in oljk.

Naš cilj je ustvariti bolj pristne odnose med javnimi zavodi in lokalnimi pridelovalci hrane, s tem pa povečati količine slovenske hrane predvsem v šolah in v vrtcih.

 
 
 

Odredba o izvedbi projekta TSZ 2017

V petek, 25. septembra 2017, je bila v Uradnem listu RS št. 53/17 objavljena Odredba o izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk 2016. Spodaj je pripeto njeno besedilo in Zahtevek za povrnitev stroškov, ki je njen sestavni del. Zahtevek je pripet v "Word" in "pdf" obliki. Na podlagi te odredbe so pripravljena tudi zgornja navodila za izvedbo letošnjega zajtrka.

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP