15.11.2017
V Zvezi sadjarskih društev Slovenije bodo v sodelovanju s Sadjarskim društvom Bele krajine, v času Tradicionalnega...
Spodaj je predlagan nabor devetih jedilnikov, ki se tradicionalno uporabljajo v slovenskem prostoru. Med drugim je upoštevana jesenska sezona, lokalna pridelava živil in preprostost izvedbe. Predlagano sadje in zelenjavo je možno nadomeščati z drugimi vrstami sezonskega sadja in zelenjave.
Jedilnik so pripravili na Inštitutu za varovanje zdravja RS, recepte pa so pripravile žene iz Zveze kmetic Slovenije.
Recept za proseno mlečno kašo s suhimi slivami in medom
Sestavine: mleko, sol, proso, suhe slive, med
Mleko zavremo in malo osolimo. Dodamo oprano proso ter kuhamo, da se zmehča. Dodamo suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo.
Namig: mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žličko medu ali domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.
Recept za mlečni zdrob z rozinami
Sestavine: mlečni zdrom, mleko, rozine
Mleko zavremo in vanj zakuhamo mlečni zdrob. Kuhamo, da se zmehča. Proti koncu dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v vodi. Serviramo toplo.
Recept za polento z mlekom
Sestavine: voda, koruzni zdrob
Delamo v razmerju 4 enote vode in ena enota polente. Vodo solimo (po želji dodamo malo ocvirkov za okus), zavremo in vanjo zakuhamo polento. Polento kuhamo 15 minut. Serviramo toplo.
Recept za ovsene kosmiče na mleku z mletimi lešniki
Sestavine: mleko, sol, ovseni kosmiči, lešniki
V vrelo osoljeno mleko dodamo kosmiče in kuhamo 20 min. Ko je kuhano serviramo na krožnik in posujemo z mletimi lešniki. Po želji lahko tudi sladkamo. Serviramo toplo.