Tradicionalni slovenski zajtrk podpirajo trije ministri

Tradicionalni slovenski zajtrk podpirajo trije ministri

24.05.2013

Ljubljana, 23. 5. 2013 – Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je danes popoldne potekal sestanek ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana, ministra za zdravje Tomaža Gantarja ter ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala na temo izvedbe projekta »Tradicionalni slovenski zajtrk 2013«, uveljavitev načela kratkih verig pri naročanju hrane ter sheme šolskega mleka in sadja.

Minister mag. Dejan Židan je po sestanku povedal, da so se dogovorili, da bo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) potekal tudi letos in da ga strokovno podpirajo vsa tri ministrstva. Danes je bila ustanovljena tudi operativna delovna skupina za vodenje projekta tretji petek v novembru, ko bo letos prvič na šolah potekal tudi naravoslovni dan. Za shemo šolskega sadja so ministri ugotovili, da deluje dobro, bo pa MIZŠ k sodelovanju pozval šole, ki v tej shemi še ne sodelujejo. Shema šolsko mleko, pa po besedah ministra mag. Židana ne deluje dobro, zato bodo državni sekretarji pregledali druge možnosti, na primer financiranje šolske hrane ali pomoč z računalniškim programom, ki poenostavi administrativno delo.


Minister Tomaž Gantar je poudaril, da MZ podpira projekt TSZ, saj vzporedno lahko promoviramo zdrav način življenja in prehranjevanja. Polovica otrok namreč ne zajtrkuje, veliko pa jih ima tudi prekomerno težo.


Minister dr. Jernej Pikalo pa je izpostavil, da so se z ministri dogovorili, da bo letos ob izvedbi TSZ v šolah potekal tudi naravoslovni dan, s katerim se želi spodbuditi izobraževanje o zdravem življenjskem slogu, prehranjevanju in da kratke verige pri oskrbi s hrano pripomorejo tako k zdravju ljudi, kot tudi slovenskemu kmetijstvu in gospodarstvu.

Avdio zapis izjav treh ministrov najdete tukaj.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP