Po Sloveniji v okviru dneva slovenske hrane poteka Tradicionalni slovenski zajtrk 2016

Po Sloveniji v okviru dneva slovenske hrane poteka Tradicionalni slovenski zajtrk 2016

18.11.2016

Po Sloveniji danes poteka dan slovenske hrane, ki so ga po šolah in vrtcih zjutraj že obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Zajtrka se je na Osnovni šoli II V Murski Soboti udeležil tudi minister mag. Dejan Židan, državna sekretarka mag. Tanja Strniša pa je zajtrkovala z otroci na Osnovni šoli v Šentjerneju.

Minister mag. Židan je na zajtrku v Murski Soboti izpostavil, da ta projekt ne pomeni več govoriti samo o prehrani, ampak tudi o celoviti promociji Slovenije in slovenske hrane navzven, kar mu potrjuje tudi nedavni obisk v Hongkongu. Vsi deležniki pri projektu želijo opozoriti predvsem na zdrav način življenja, katerega del je tudi zajtrk kot najpomembnejši obrok v vsakdanji prehrani, ga pa na žalost vse preveč mladih zaradi hitrega tempa življenja izpusti. "Ko govorimo o lokalni, to je slovenski hrani in tudi o tem, da če kupujemo lokalno hrano, na najboljši način pomagamo slovenskim kmetom in pridelovalcem hrane, govorimo pa tudi o slovenski kulturi, saj je del slovenskega kulturnega prostora tudi bogata kulinarika, ki je tako zelo različna glede na posamezni predel Slovenije," je dejal Židan in ob tem poudaril, da to postaja tudi izvozni izdelek. Med nedavnim obiskom na Kitajskem je mag. Židan opisal Slovenijo in vse njene lepote in prednosti, pri tem pa izpostavil tudi raznoliko slovensko kulinariko. Kitajski visoki predstavniki so mu pritrdili, da Slovenija skoraj idealna turistična destinacija, samo predstaviti jim jo moramo.

 

Dan slovenske hrane so z organizacijo tradicionalnega slovenskega zajtrka danes oz. v tem tednu že obeležile tudi druge državne oz. vladne institucije, trgovska podjetja, sodelovala pa so tudi nekatera veleposlaništva RS po svetu (v Pragi, Trstu in Washingtonu). 

 

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bila danes dopoldne organizirana že tradicionalna tržnica, ki je spremljevalni dogodek dneva slovenske hrane že vse od leta 2012, ko je dan slovenske hrane razglasila Vlada RS – letos torej poteka že šesto leto. Na tržnici se je predstavljalo okoli 20 kmetij, živilskih podjetij ter zadrug s svojimi pridelki in izdelki. Obiskovalci so lahko poskusili ter kupili raznovrstne sire in mlečne izdelke, suho in sveže sadje, zelenjavo, kruh, namaze, suhomesnate izdelke, med, pecivo in še veliko drugih lokalnih dobrot.


Vir: MKGP

 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP