Kmetijski minister Dejan Židan na zajtrku v Murski Soboti

Kmetijski minister Dejan Židan na zajtrku v Murski Soboti

18.11.2016

Kmetijski minister Dejan Židan se je v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružil učencem druge soboške osnovne šole. Ob tem je povedal, da ta projekt ne pomeni več govoriti samo o prehrani, ampak tudi o celoviti promociji Slovenije in slovenske hrane navzven, kar mu potrjuje tudi nedavni obisk v Hongkongu.

 

Židan je ob robu današnjega dogodka pojasnil, da želijo nosilci projekta (vlada in Čebelarska zveza Slovenije) pri tradicionalnem slovenskem zajtrku opozoriti predvsem na zdrav način življenja, katerega del je tudi zajtrk kot najpomembnejši v vsakdanji prehrani in ga na žalost vse preveč mladih zaradi hitrosti izpusti.

 

"Ko govorimo o lokalni, to je slovenski hrani in tudi o tem, da če kupujemo lokalno hrano, na najboljši način pomagamo slovenskim kmetom in pridelovalcem hrane, govorimo pa tudi o slovenski kulturi, saj je del slovenskega kulturnega prostora tudi bogata kulinarika, ki je tako zelo različna glede na posamezni predel Slovenije," je dejal Židan in ob tem poudaril, da to postaja tudi izvozni izdelek.

 

Povedal je, da je med nedavnim obiskom na Kitajskem v odgovorih na vprašanja, ki so mu jih postavljali v pogovorih s turistično direktorico in gospodarskim ministrom, pristojnim za turizem, v Hongkongu, opisal Slovenijo in vse njene lepote in prednosti, pri tem pa izpostavil tudi raznoliko slovensko kulinariko. Kot je povedal Židan, so mu sogovorniki odgovorili, da je to zanje skoraj idealna turistična destinacija, samo predstaviti jim jo moramo.

 

Slovenska hrana je tako po Židanovih besedah izvozna priložnost, ki jo je treba predstaviti sedmim milijonom bogatih turistov iz Hongkonga, ki potujejo tri- do štirikrat letno.

 

Posebej pa je omenil tudi Čebelarsko zvezo Slovenije, ki je bila pobudnik projekta in je tudi nosilec drugih pobud, od medenega zajtrka do pobude o svetovnem dnevu čebel, pa tudi druga ministrstva, ki podpirajo projekt.

 

Na Osnovni šoli 2 Murska Sobota s skoraj 500 učenci ti danes sicer niso sami pripravili hrane, ker jih je preveč oziroma za to nimajo možnosti, zajtrkovali pa so hrano, pridelano v bližnji okolici.

 

Ravnateljica Suzana Fartelj je povedala, da se učenci na ekološko pridelano hrano le počasi navajajo, hrana pa na šoli še vedno ostaja, ker so otroci izbirčni. Po drugi strani pa lačnih na njihovi šoli po njenih besedah ni. Tistim, ki jim starši hrane v šoli ne bi mogli plačati, to omogočijo, če jih le opazijo, je dejala.

 

Vir: MKGP

 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP