Državna sekretarka mag. Strniša na srečanju ravnateljev o lokalni hrani v osnovnih šolah

08.11.2017

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano si je za enega glavnih ciljev postavilo povečanje deleža lokalno pridelane hrane v sklopu javnega naročanja hrane v javnih zavodih. V ta namen je že sprejelo številne ukrepe - med drugim zakonsko določilo, ki omogoča, da 20 % vse hrane šole lahko naročijo direktno od lokalnih proizvajalcev, brez javnega naročila, vodi pa tudi druge dodatne aktivnosti, da bi k sodelovanju privabili še ostale akterje na tem področju. Gospodarska zbornica Slovenije je predstavila nov elektronski katalog živil - brezplačno orodje, ki bo bistveno poenostavilo javno naročanje živil. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Gospodarska zbornica Slovenije bodo zagotovili potrebna usposabljanja in brezplačno pomoč za uporabo tega programa.

 

Državna sekretarka se je na začetku predstavitve zahvalila ravnateljem in učiteljem za njihovo angažiranost pri organizaciji Tradicionalnega slovenskega zajtrka, kar je zelo pripomoglo k temu, da je dogodek prerasel v vsesplošno gibanje v podporo slovenski hrani. Zbrane je opozorila na številne prednosti, ki jih ima lokalno pridelana hrana, med drugim, da je zaradi kratkih poti dokazano bolj sveža, hranljiva in kakovostna, da je proizvodnja le-te manj industrializirana, da ohranja številna lokalna delovna mesta in obdelanost podeželja, krajše poti pa pomenijo tudi manjši ogljični odtis zaradi transporta, skladiščenja in obdelave živil.

 

Kot enega izmed boljših ukrepov za spodbujanje naročanja lokalne prehrane je izpostavila shemo šolskega sadja, zelenjave in mleka ter mlečnih izdelkov. Letos je prvič poenostavljena, zato se je 90 % šol, ki so že do zdaj brezplačno razdeljevala sadje, letos pridružilo 226 šol, ki brezplačno razdeljujejo tudi mleko in mlečne izdelke: jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec in skuto brez vseh dodatkov. Pozvala je zbrane, da se za naslednje šolsko leto prijavijo še šole, ki do zdaj ne sodelujejo v shemi. Rok za prijavo je 1. december 2017.

 

Na koncu je državna sekretarka mag. Strniša omenila, da MKGP zbira primere dobrih praks pri obeleževanju dneva slovenske hrane oz. izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka, vse zbrane pa povabila k čim uspešnejši izvedbi letošnjega zajtrka.

 

Vir: MKGP

 
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP