O nas

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki - vse domačega izvora. Na vrtce in osnovne šole je bilo za zajtrk dostavljenih več kot 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53. 600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32.000 kg jabolk. V projekt je vključenih okoli 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah (160.242 otrok v osnovnih šolah in 84.692 otrok v vrtcih). Projekt je potekal na 1.535 lokacijah, in sicer na 828 osnovnih šolah in 707 vrtcih.

V projekt so se z donacijo živil vključila živilsko predelovalna podjetja, kmetijska podjetja in zadruge, fakulteti, šolski center in kmetijski inštitut, kmetje in čebelarska društva. Živila so dostavili donatorji sami, kjer pa to ni bilo mogoče, se je projektu pridružil tudi trgovski center, ki je poskrbel za distribucijo živil.

Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Čebelarska zveza Slovenije, ki je pet let zapored organizirala vsem dobro poznano dobrodelno izobraževalno akcijo »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v slovenskih vrtcih«, ki je tako v vrtcih, kot tudi šolah izredno pozitivno sprejeta. Akcija je bila namenjena predvsem izobraževanju in osveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

Akcijo so želeli narediti za vseslovensko in vanjo vključiti tudi ostale pridelovalce slovenske hrane. Tako so v letu 2011 pobudo najprej predstavili taktratnemu ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanu Židanu, ki je predlog podprl. K sodelovanju so povabili tudi takratno Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico živilskih in kmetijskih podjetij, Gospodarsko interesno združenje mlekarstva in Inštitut RS za varovanje zdravja. Vlada Republike Slovenije se je seznanila z namenom, cilji in izhodišči izvedbe projekta na 145. redni seji 28. 7. 2011.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so prav tako v letu 2012 pristopili k projektu skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarskim interesnim združenjem mlekarstva, Inštitutom Republike Slovenije za varovanje zdravja in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z emabalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Prepričani smo, da bo projekt pustil dolgotrajne sledi – da bo čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja, da se bo v šolah in vrtcih več govorilo o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Pri projektu sodelujejo naslednje institucije:

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
  • Ministrstvo za zdravje
  • Ministrstvo za kulturo
  • Ministrstvo za okolje in prostor
  • Čebelarska zveza Slovenije
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
  • Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Zavod Republike Slovenije za šolstvo
  • Zveza sadjarskih društev Slovenije
  • Zadružna zveza Slovenije
  • Obrtno-podjetniška zveza Slovenije
 
 
 

Utrinki

 
Razvrsti po:
 
  • 12.09.2014

    V sklopu projekta »V istem čolnu-Mladi čuvarji izročila«, Norveškega finančnega mehanizma, ki ga izvaja Zavod Panj so minulo nedeljo v Dolenji vasi gostovali Belokranjci. Javni zavod Krajinski park je kot organizator skupine mentorjev prevzel nalogo izvedbe delavnice PREDELAVA LANU v Hiši izročila Ljobe Jenče.
    Več
     
  • 11.04.2013

    Svetovni dan zdravja je vsako leto 7. aprila. Na ta dan je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Namen svetovnega dneva zdravja je opozoriti svetovno javnost na vprašanje iz zdravstvenega varstva. Letos Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na problematiko zvišanega krvnega tlaka, zato je bilo letošnje geslo “Urejen krvni tlak zmanjša tveganje za srčni infarkt in možgansko kap”.
    Več
     
  • 21.12.2012

    Tudi mi se želimo pohvaliti, da smo okusili slovenski tradicionalni zajtrk.. Tretji teden v novembru smo se Murni pripravljali na Tradicionalni slovenski zajtrk. Od doma smo prinesli zanimivosti o čebelah in medu. Spoznali smo panj, zaščitno čebelarsko obleko, panjske končnice, kako čebela nabira med, kam ga shrani, kako med pride do nas, različne vrste medu, propolis...
    Več
     
  • 21.12.2012

    Po jutru se dan pozna. Le kdo ne pozna tega pregovora? Na naši šoli smo 16.novembra obeležili Dan slovenske hrane s TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM, s črnim kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolkom. V okviru zajtrka, ki je potekal v času malice, smo posvetili pozornost tudi bontonu in obnašanju med uživanjem obroka. Tudi sicer imamo na našem jedilniku večkrat za malico omenjene dobrote, a danes smo želeli, da bi se ponovno in osveščeno zavedali pomena lokalno pridelane hrane, pomembnosti zdravih in pravilnih prehranjevalnih navad, pomembnosti gibanja. Ogledali smo si nabor devetih jedilnikov zajtrka, ki se tradicionalno uporabljajo v slov.prostoru in dobili kar nekaj idej za popestritev malice.
    Več
     
  • 20.12.2012

    Tega dne smo za zajtrk jedli tradicionalno slovensko hrano. Najmlajšim otrokom je bil postrežen kruh, skuta z medom, kakav in jabolko; malo starejšim pa kruh, čajno maslo, med, kakav in jabolko.
    Več
     
  • 18.12.2012

    Na naši šoli smo že drugo leto zapored ponudili učencem tradicionalni slovenski zajtrk. Mladim smo želeli privzgojiti pravilen in spoštljiv odnos do zdrave domače hrane, lokalnim kmetom pa omogočili prodajo svojih proizvodov. Projekt smo si zamislili celostno.
    Več
     
  • 18.12.2012

    V Vrtcu Vodmat so dan slovenske hrane praznovali s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, obiskom čebelarja, risanjem čebelnjakov in labirintom, kjer so čebeli pokazali pot do panja.
    Več
     
  • 18.12.2012

    V Vrtcu Anice Černejeve Celje smo se z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju v projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je potekal 16.11.2012 v vrtcih in šolah po Sloveniji. S projektom želimo ozaveščati otroke, starše in strokovne delavce, o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, spodbujati uživanje hrane lokalnih pridelovalcev, kajti zdrava in pravilna prehrana je predpogoj za boljše počutje, ohranjanje zdravja in s tem zdravega načina življenja.
    Več
     
  • 12.12.2012

    Na Biotehniški šoli v Novi Gorici so obeležili dan slovenske hrane. Predstavili so slovenska zaščitena živila – našo srebrnino.
    Več
     
  • 12.12.2012

    V petek, 16. novembra 2012 smo se tudi na šoli Grm – center biotehnike in turizma pridružili obeležitvi dneva slovenske hrane in ozaveščanju dijakov o pomenu hrane, ki ima znano poreklo in za seboj čim manj prevoženih kilometrov. Ponudba je bila pestra in okusi naravni.
    Več
     
 
PrviPrejšnji12345ZadnjiVsi
 
 
 
 
 
 

Partnerji

 

MKGP